Teniške smernice za začetnike

Tenis je zabavna igra, ki pa temelji na družabnosti, saj ga sam malce težko igraš. In če si začetnik in če bi se rad začel ukvarjati s tem odličnim športom, menim da ti bodo te smernice malce pomagala pri samem začetku
Prav pri vsakem športu velja, da vaja dela mojstra in tenis ni nobena izjema. Če se odločite za igranje tenisa iz ničle to pomeni, da se vsaka minuta, ki jo preživite na igrišču močno pozna. Seveda je priporočljivo, da se prve korake naredi pod budnim očesom kakšnega bolj izkušenega igralce ali pa če vam dopuščajo zmožnost pod taktirko trenerja.  A kljub vsemu je to šport, ki se ga da z malce pravilnega usmerjanja kar dobro naučiti s pomočjo lastne iniciative. In preprosta matematika v začetni fazi je, da več kot preživiš na igriščih, večji bo napredek ( s poudarkom v normalnih količinah, saj se prav vsaka stvar v prevelikih odmerkih lahko zagabi ). Če v grobem prevedemo to v številke to pomeni, da od 4-8 ur na teden pomeni zadostno število ur za nek viden napredek, vse pa je odvisno od tega kako dobro si želite igrati tenis.
Drugi pomemben faktor pri tenisu je pravilen pristop k celotni igri. Nakup profesionalne opreme ti še ne zagotavlja odličnega tenisa. Vse je odvisno od želje po igranju in po vloženem trudu. Kakšno opremo izbrati pa je težko govori na splošno, a dejstva so sledeča. Obutev mora biti udobna in igralni podlagi primerna. Same hlače morajo imeti prostor, da si lahko shrani kakšno žogico, da ti ni potrebno hoditi vedno znova po novo in da jo imaš vedno pri sebi. Ostalo pa je vse odvisno od igralca do igralca, najbolj pomembni faktor, ki ga rekreativni igralci mnogokrat zanemarjajo pa je udobje, manj ko je motečih faktorjev, boljše imaš pogoje za dobro partijo tenisa.
Tu pa pridemo do najbolj kočljive teme, teniški lopar. Če se držimo striktno rekreativnega nivoja potem tu ni veliko filozofiranja. Lopar mora imeti ročaj debeline primerne Vaši roki (eni imajo raje tanjšega, eni debelejšega) in biti mora lahek saj s tem ne trpi komolec, zapestje po drugi strani pa nam lahek lopar dopušča hitrejši odziv. Je pa res, da zaradi samega občutka loparja večina rekreativnih igralcev uporablja loparje teže med 260 in 300 grami. Težek lopar je na papirju zaradi lastnega momenta zelo primeren za močno igro, a tu je vedno problem samega občutka med igranjem tenisa. Tak lopar je zelo neugoden za komolec in celotno roko, po drugi strani pa je zaradi same teže težje obvladljiv in v večini primerov za rekreativca ni najbolj primeren.
Napetje loparja in izbira strun je od igralca do igralca svoja zgodba. V ozadju pa je najbolj pomembno to, da se loparje za rekreativne igralce praviloma napenja med 20-25 kg. Koliko je napet je zelo odvisno tudi od velikosti glave loparja. Večji kot je lopar, bolj mora biti napet, da zagotavlja enako napetost po celotnem loparju kot lopar z manjšo glavo. Prav tako debelina strune je zopet podobna zgodba. Tanjše strune pomeni manjšo napetost za isti efekt kot debelejše strune z večjo napetostjo. Sam sem mišljenja, da na rekreativnem nivoju ima ključno vlogo teža loparja in sama debelina ročaja. Napetost loparja ima tudi veliko težo, a izbira strune in njena debelina pa igra zelo majhno vloge. Najbolje je, da se držimo neke velikosti glave loparja, neke teže in debeline ročaja, ter da imamo vedno napetega z enako napetostjo. Le s tem si zagotovimo idealni občutek, ki smo si ga pridobili preko ur in ur treningov.
Še zadnje, in najpomembnejše poglavje. Tenis ni igra, ki je za neučakane. Je igra živcev, zbranosti in mirnosti. Tako da pred vsakim teniškim podvigom je potrebno misli preusmeriti le na tenis in se maksimalno zbrati. In če si z glavo pri tenisu, če si dovolj treniral in če si "pustil srce" na igrišču si v vseh pogledih zmagovalec, ne glede na končni rezultat.
Zato pridi na naša igrišča, preizkusi se v tej resnično zabavni igri, poleg same aktivnosti pa boš zagotovo navezal kakšna nova prijateljstva in si v okolici Julijskih Alpe še malce spočil od vsakodnevnega vrveža.